fbpx

Životno i poslovno putovanje ili jednostavno put kojim kročimo neprestano nosi izazove a neizvjesnost je konstanta. Volimo se, doduše, uljuljkati i ušuškati u poznatost, u svakodnevicu, koliko god ona bila kreativna i dinamična. Naša se tijela i umovi žestoko protive spajanju novih neurona prilikom svake promjene, jer svaka ta promjena zahtijeva novu količinu energije pri kreiranju novih moždanih puteva.

Moguće je lako da ljepota i čarolija koje nas čekaju izvan zone sigurnog okruženja u kojem se volimo pacati ne bude prepoznata. Što od vlastitih očekivanja što od straha. Ne samo straha od novoga, nego od nas samih u tome novome. Napraviti mali retreat na ekskluzivnoj lokaciji, uključiti u cijenu i smještaj i hranu, osigurati materijale, uključiti partnere, angažirati i fotografe te gošću predavača, uključiti i ni manje ni više nego 4 predavanja + praktični rad u samo 2 dana veliki je skok od početne ideje koja je zvučala otprilike ovako “ajmo zajedno nešto napraviti, neko fotkanje”.

Kako doći do cilja?

Iz dana u dan vlastita su ograničenja i vlastiti obrasci ponašanja izlazili van prilikom pripreme i organizacije Lifestyle Portfolio Class radionice, a naše prisustvo i osvještavanje istih ono je što nam je pomoglo da priprema prođe baš onako kako smo zaželjele - u miru, radosti, kreativnoj energiji i sveopćem dobrom raspoloženju. Jer to je ono što smo htjele utkati u radionicu od samog početka do kraja i ništa više.

Teško bih izdvojila jedan glavni odgovor na pitanje kako doći do cilja, kako uspjeti u naumu - o čemu god da se radi. Ustrajnost ili disciplina, vjera ili rad, red ili jasnoća, želja ili strast. Svega je pomalo, svakako. Jedna je stvar sigurna za početak - ako želimo nekamo stići, trebalo bi znati kamo želimo. Obično potiho govorim da ne moraš nužno imati ili znati krajnji cilj kada se jednom otisneš put kreativnog poduzetništva, cilj u smislu konkretnog odredišta, bilo da se radi o prihodu, projektu ili drugom vidu postignuća, ostvarenja, cilj kojeg se moraš slijepo držati. No, iznijeti živu radionicu bilo bi nemoguće bez datuma. Ovo se pokazalo kao nužno u našem slučaju, a pobija moj stav da cilj ne mora nužno biti SMART (specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound), jer je upravo datum bio ključan za realizaciju.

No, nekako nisam željela ići u tom smjeru u ovom blog postu. Bilo koji odgovor na pitanje Kako doći do cilja na Google-u dat će jednake rezultate, a najčešće oni će biti upravo SMART. No, ono što želim ovdje istaknuti je da je upravo tihi svakodnevni rad, bez velike pompe, bez velikog uzbuđenja, bez akronima i velikih riječi, bez dijeljenja na mrežama - ono što u konačnici dovede kamo želiš stići. Jasnoća oko tvog zašto prethodi svakodnevici, jasno, a sjesti u miru raditi ono što voliš i želiš nagrada je veća od bilo kakvog stizanja.

Vrata se otvaraju jednom kada se otisnemo na putovanje

Ovaj koncept može biti jasan na površini, imati smisla i po unutarnjem doživljaju donijeti utjehu, a ipak biti teško razumljiv i utjelovljen upravo u toj svakodnevici. Međutim, raditi samo da bismo stigli ili ostvarili cilj podrazumijeva da to nešto kamo težimo nemamo, da živimo u nedostatku. No, stvar je malo drugačija. Jednom kada naumiš nešto ostvariti, kada se ideja preoblikuje u plan, kada vizija zaživi kao mogućnost u našoj nutrini, ona je već tu. Ostvarena je. Postoji živa i aktivna u polju nevidljivosti oko nas u kojem se prožima sve što je ikada bilo i sve što će ikada biti. I nema straha hoće li se ostvariti ili neće. Već je tamo. Na nama je samo da upravo kroz tihi rad svakodnevice uživamo biti ono što jesmo i dopuštamo onome kako da se ukaže iz dana u dan prateći unutarnje vodstvo i okolnosti koje se stvaraju i mijenjanju.

Znati što želiš je lako. Za znati zašto to želiš potrebno je prokopati malo dublje po nutrini svoga bića, a kako će se ukazati jednom kada kreneš na put.

Kada radimo ono što nam je dano da radimo, kada se bavimo kreativnim poslovima u kojima uživamo, pronalazimo i spoznajemo sebe, kada slijedimo put srca, prava vrata otvarat će se u našu korist i za našu dobrobit. Na mnoga smo pokucale. Neka su se otvorila, neka nisu. Ona koja jesu dio su prve radionice Lifestyle Portfolio Class u Motovunu.

Planetopija i Budi dobro kao partneri Lifestyle Portfolio Class u Motovunu

Željele smo dati našim polaznicama nešto što će ih motivirati i nakon radionice, što će im dati priliku za polagano upijanje i integraciju, za promišljanje i i dobar vjetar u leđa za nastavak putovanja. Tu nas je podržala Planetopija, naš najdraži izdavač dobrih naslova, pa smo u goodie bags stavile knjige Gabrielle Bernstein, Univerzum ti čuva leđa i Superprivlačitelj, a vjerujemo da je svaka polaznica dobila upravo onu koja joj je bila potrebna.

Da bi iskustvo bilo još ljepše i potpunije, Budi dobro podržao nas je i sve polaznice iznenadio prekrasnim Zoe chasing rainbows healing narukvicama od kristala, a najbolja stvar je kako je svakoj polaznici dospjela u ruke upravo ona koja joj je najbolje pristajala.

Veliko hvala Planetopiji i Budi dobro portalu. U srcima ste nam.

Voljele bismo čuti vaše komentare i misli na ovu temu i bit će nam drago nastaviti razgovore u komentarima. Pišite nam ako ste čitali neke od navedenih knjiga ili pišite o drugima koje su vas se dojmile i inspirirale.

Marina

Share this story

COMMENTS Expand -