fbpx

Lifestyle Portfolio Class – dvodnevna radionica fotografije, stiliziranja i kreativnog coachinga, Motovun 2023

Živjeti kreativnost, biti i raditi ono što volimo i u konačnici zarađivati na taj način san je mnogih, a bio je prije nekih godina i naš. Put pokretanja vlastitog posla definitivno nije pravocrtna linija već prije mješavina uspona, spuštanja, ljepote, krivih skretanja, propitivanja, užitka, promišljanja, grižnje savjesti, odlučnosti, sumnje, neizvjesnosti, radosti, kreativnosti, snage, spoznaje vlastitoga bića i svega onoga između što se ne može ni izraziti riječima ili barem ne u jednoj rečenici.

Poželjele smo napraviti nešto zajedno. Da je lijepo, kreativno, da je i za druge, ne samo za nas dvije, da udružimo snage i srca, da umnožimo kreativne struje i prenesemo znanje, iskustvo i informacije koje su i nas same dovele tamo gdje smo je jednom usudile sanjati da možemo stići. Na mjesto u kojem se bavimo onime što volimo, radimo ono što jesmo, živimo po svojim pravilima i pod svojim uvjetima. Željele smo ponuditi kreativcima nešto svoje, cjelovito, dati priliku da naprave prekrasne fotografije u čarobnom okruženju, prodube ili nadopune svoje znanje i iskustvo stiliziranja pod stručnim vodstvom i dobiju nove uvide u svijet kreativnog poduzetništva. Ni manje ni više.

Tako je došlo do Lifestyle Portfolio Class, dvodnevne radionice fotografije i stiliziranja za kreativna srca željna rasta, novih spoznaja i širine horizonta. A da bi stvar bila cjelovita i zaokružena i imala smisla, odlučile smo uključiti i predavanja s prezentacijama te kroz coaching dati onu često previđenu dimenziju - kako napraviti nešto konkretno s onime što imamo, znamo i volimo.

Željele smo napraviti druženje sa svrhom i ciljem udruživanja i osnaživanja kreativaca koji se fotografijom bave ili se fotografijom služe u svrhu promocije svog rada i svog brenda, bilo da se radi o proizvodima, uslugama ili idejama. Pa tako i bi. Nakon punih 8 mjeseci pripreme i organizacije, 5. i 6. svibnja, Villa Angelo u Motovunu ugostila nas je na najljepšem mini retreatu koji se može zamisliti. Bio je to, najblaže rečeno, hedonistički raj svakog kreativca i fotografa u kojem se nije prestalo pričati o fotografiji i stiliziranju, razmjenjivati iskustva i ideje, postavljati pitanja i dobivati odgovore na iste. Sve je bilo naglašeno prekrasnim interijerom koji nas nije prestao oduševljavati, hranom, detaljima i divno stiliziranim setovima.

Dan smo započeli moka kavom, svježe pečenim kroasanima koje smo uljepšali domaćim istarskim Aura džemovima i čašicom biske i teranina za dobrodošlicu. Nakon upoznavanja i početnog oduševljenja, što zbog samog druženja što zbog prekrasne lokacije, dan smo započele prvim predavanjem koje je održala Lidija (Tomas Matijević), na temu Moodboarda. Što je to moodboard, kako ga možemo koristiti za kretanje u bilo kakav kreativni projekt, koje su njegove dobrobiti i kako misli, želje i ideje staviti u jedan board koji ima glavu i rep bila su pitanja na koja smo tražile odgovore kroz ovu prezentaciju, a kroz praktičan rad sve su polaznice imale priliku zagrijati svoje kreativne mišiće za ono što je slijedilo, te u praksi u stvarnom svijetu vidjeti kako se stvara moodboard te kako nam pomaže ideju prenijeti u stvarnost.

Uslijedilo je ono što smo svi najviše čekali - prvi blokovi u stiliziranja i fotografiranja. Divna gošća koja nam se pridružila u ovom projektu, Edi Antoniu Brljafa, rođena Istrijanka a po struci dizajnerica interijera i stilistica, uvela nas je u svijet stiliziranja uvodnim kratkim predavanjem, nakon čega nas je provela po stiliziranim setovima i objasnila osnovne principe stiliziranja. Bilo je prekrasno slušati je i upijati sve što je s nama podijelila, te promatrati i učiti iz njezinog pristupa stiliziranju i promatranju odnosa materijala, boja, oblika, tekstura i kompozicije.

Nakon što nam je Edi pokazala na primjerima sve o čemu je govorila usput odgovarajući na sva naša pitanja, uslijedilo je samostalno fotografiranje te prilagodba setova svom stilu i afinitetima. Ovo je bilo toliko prekrasno za gledati, da imamo osjećaj da su svi lebdjeli nekoliko centimetara iznad zemlje, istovremeno bivajući prisutni i levitirajući, željni znanja, igre svjetla i sjene, uživanja obilja koje smo za njih pripremile.

Nakon pauze za ručak uslijedio je još jedan blok praktičnog rada, a radni dan priveli smo kraju coachingom koji je održala Marina (Ćosić) na temu mindseta u kreativnom poslovanju. Pričali smo o tome što je mindset, što podrazumijeva biti poduzetnikom, čega se najviše bojimo u samostalnom kreativnom poslu i kako nadići strahove, te kako pristupiti svom poslu kako bi nas hranio iznutra i izvana, kako bi davao vrijednost onima kojima je namijenjen, a nama ispunjenje, zadovoljstvo i radost, a ne burnout.

Nakon inspirativnih priča u kojima smo razmjenjivale svoja iskustva na poduzetničkom putu, uputile smo se u Buzet u konobu Most gdje smo uživale u fantastičnim istarskim delicijama brižno spremljenim u ovoj tradicionalnoj obiteljskoj konobi s modernim twistom.

Polaznice smo smjestile - u stilu - u Design hotel i artisan winery Roxanich podno starog grada Motovuna, kako bi se dašak arta nastavio i izvan same radionice. Svakako iskustvo koje se pamti.

Sljedeći dan započele smo još jednom prekrasnom prezentacijom koju je držala Lidija, ovaj puta na temu Portfolia. Napraviti portfolio i prezentirati vlastiti rad, prikazati iskustvo, ispričati priču, ali i privući klijente s kojima želimo raditi je prava mala umjetnost. Pokazale smo primjere portfolia, pokazale neke kojima se i same divimo i radove umjetnika koje cijenimo, pričale smo o tome kako odabrati način na koji se prezentirati, kakve radove odabrati te kako ih složiti u skladnu cjelinu koja će odražavati ne samo razinu kvalitete našeg rada nego i prikazati pogled na svijet te pomoći doći do ljudi koji će s našim radom rezonirati. Jer to je jedini način da posao koji obavljamo ima smisla - kada je ostvaren kroz druge kojima služi.

Uslijedio je drugi dio praktičnog rada kada su polaznice same stilizirale pojedine setove uz našu pomoć, podršku i vodstvo, kroz koji smo odgovarale na brojna pitanja, davale ideje i savjete, te i same uživale - ne samo u fotografiranju i stiliziranju (koliko smo uspjele), nego i u samom okruženju koje smo stvorile. Bilo je toliko ispunjavajuće da nam je trebalo tjedan dana da uopće dođemo k sebi i osvijestimo što smo kreirale.

Drugi dan privele smo kraju i četvrtim prezentacijom i coachingom koji je održala Marina. Pričale smo o tome što je brend i kako stvoriti autentičan brend koji će se istaknuti u moru sličnosti, odoljeti trendovima, naletima vremena i kroz godine koje dolaze stvarati sliku kvalitete i dobrih ljudskih odnosa. Pričale smo o tome što je brending te kako stvoriti sliku o sebi i svom poslu u srcu potencijalnih kupaca, te kako stvarati na autentičan način.

Malo je riječi kojima se može opisati ekstaza koju smo živjele puna dva dana. Radost, ljepota, obilje, kreacija - samo su male riječi kojima pokušavamo opisati nešto što se samo iskusiti može. Znale smo nekako, tijekom svih tih mjeseci pripreme i organizacije ovog malog retreata, da će ovaj prvi ovakav event - što naš, što u Hrvatskoj - biti najposebniji. Zaista je tako. Okupila se nemala grupa entuzijastičnih žena spremnih na sljedeći korak, privatno i poslovno, žena koje prate naš rad i koje su znale po što dolaze. Sama energija grupe dobrim dijelom odredi cjelokupni dojam, a ova naša bila je - prekrasna. Toliko smo zahvalne svakoj pojedinoj duši koja je u ovoj radionici prepoznala sebe i odlučila se na ovaj put i na ovo iskustvo, te podržala našu ideju da stvorimo nešto vrijedno te počnemo tabati neke nove kreativne puteve.

Cijelo druženje zaista su uveličali naši divni partneri, mali i veliki brendovi koji su nas podržali i sudjelovali s nama kroz dva dana, bez kojih ne bismo uspjele ostvariti sve naše zamisli i na tome im jedno veliko, veliko hvala. Veselimo se pričati o njima kroz vrijeme koje dolazi jer su sve od reda brendovi koje i mi same volimo i podržavamo i koji se savršeno uklapaju u našu sliku kreativnog i autentičnog poduzetništva.

S nama su bili Canon čije smo najnovije fotoaparate imale priliku isprobati, Roxanich design hotel & winery u kojem su odsjele naše polaznice te Fravero s neponovljivo prekrasnim photo bookovima koje jedva čekamo napraviti. Interijer i setovi su dekorirani nestvarno lijepim cvijećem Borisa Tičinovića. Bili su tu i Kamrette ruksaci za fotoaparate koji nam napokon omogućavaju fotkati sa stilom, a pridružili su nam se i prekrasni brendovi koje volimo i podržavamo, Brist EVOO sa svojim vrhunskim i nagrađivanim maslinovim uljima kojima smo začinili najfinije ručkove Konobe Most te Aura s prekrasnim teraninom i voćnim rakijama i džemovima čiji su okusi rasplamsali naša nepca već od jutarnje kave i doručka. Bila je s nama i divna Kristina Jehnić čije su torte i tartovi činili prekrasne kulise naših setova za stiliziranje, a praline su uskočile i u goodie bag kako bi bile s našim gošćama i dok su putovale kući prepune dojmova. S nama su bili i Planetopija, Little Otja, Zoe chasing rainbows by Budi dobro, Flothemes te Karlić tartufi.

Od srca se zahvaljujemo svim partnerima bez kojih ova radionica ne bi bila moguća. Imate naš duboki naklon i poštovanje, te otvorena vrata za buduće suradnje.

Kako bilo, tu nije kraj. Naša velika srca već su unaprijed poželjela da se ovakav tip radionice nastavi i nakon Motovuna, a kako biva kada se vodi srcem, otvorila su nam se neka nova vrata pa ćemo se sljedeće godine, 2024. družiti u Makarskoj, na sljedećoj radionici fotografije, stiliziranja te naravno, kreativnog i poslovnog coachinga, pa ako ste propustili ovu - već sad rezervirajte svibanj 2024. za jedno ovakvo mini retreat iskustvo.

Hvala do u beskraj, našim polaznicama, našim partnerima, našim divnim fotografima, Dariju, Jakovu i Andreju. Ovo je i vaša radionica.

Marina I Lili

Share this story